Hoe werkt een waardeoverdracht?

Als u een andere baan krijgt, dan heeft u 6 maanden te tijd om te beslissen of u uw opgebouwde pensioen wilt laten staan, of wilt meenemen naar het pensioenfonds van uw nieuwe werkgever. Het meenemen van uw pensioen noemen we waardeoverdracht. Maar hoe werkt een waardeoverdracht precies?

Hoe werkt waardeoverdracht?

Heel simpel en kort gezegd: als u voor waardeoverdracht kiest, draagt u het pensioen dat u bij uw vorige werkgever heeft opgebouwd over naar het pensioenfonds van uw nieuwe werkgever, waar u dan verder kunt sparen. Een waardeoverdracht bestaat uit verschillende stappen, welke we hieronder hebben beschreven. Houdt u er rekening mee dat het proces per pensioenuitvoerder soms iets kan afwijken. En vergeet ook niet dat er vaak wel een aantal maanden overheen gaan voordat een waardeoverdracht is afgerond.

  1. U dient een aanvraag voor waardeoverdracht in

Zodra u in dienst bent van uw nieuwe werkgever, kunt u bij hem waardeoverdracht aanvragen. Hij zal dan de gegevens bij uw vorige pensioenuitvoerder opvragen, en deze doorgeven aan zijn eigen pensioenuitvoerder. De gegevens die nodig zijn voor de aanvraag zijn:

  • De naam van de vorige werkgever
  • De naam van de vorige pensioenuitvoerder
  • Het polisnummer
  1. Uw oude pensioenuitvoerder stuurt een opgave naar uw nieuwe pensioenuitvoerder

Uw oude pensioenuitvoerder stuurt uw nieuwe pensioenuitvoerder een opgave, met daarin de waarde van het pensioen dat u bij hem heeft opgebouwd. Hier heeft hij wettelijk 2 maanden de tijd voor.

  1. U ontvangt een offerte voor de waardeoverdracht

Zodra uw nieuwe pensioenuitvoerder de opgave binnen heeft, zal hij een offerte voor waardeoverdracht opstellen en deze naar u toesturen. In de offerte staat hoeveel pensioen u bij de nieuwe pensioenuitvoerder krijgt voor het pensioen van uw oude pensioenuitvoerder. Let hierbij goed op, want waardeoverdracht is niet altijd in uw voordeel. Schakel bij twijfel een pensioenadviseur in.

  1. U gaat akkoord met de offerte

Indien u akkoord gaat met de waardeoverdracht kunt u de offerte ondertekenen en terugsturen naar de nieuwe pensioenuitvoerder.

  1. De waardeoverdracht wordt afgerond

Zodra de nieuwe pensioenuitvoerder de ondertekende offerte heeft ontvangen, zal hij uw oude pensioenuitvoerder een verzoek sturen om de waarde van uw opgebouwde pensioen naar hem over te maken. Zodra het bedrag is overgemaakt, wordt de waarde in uw pensioen verwerkt, en ontvangt u een gewijzigde pensioenpolis van uw nieuwe pensioenuitvoerder.

Is waardeoverdracht altijd in mijn voordeel?

Nee, waardeoverdracht is niet altijd in uw voordeel. In sommige gevallen kunt u er zelfs flink op achteruit gaan. Of waardeoverdracht een goede keuze is, hangt af van de verschillen tussen de pensioenregelingen van uw oude werkgever en uw nieuwe werkgever. Indien u twijfelt over waardeoverdracht, is het zeker aan te raden om een pensioenadviseur in te schakelen. Deze kan u adviseren of het gunstiger is om te kiezen voor waardeoverdracht, of uw pensioen gewoon te laten staan.

Ja, ik heb advies nodig over mijn pensioen en waardeoverdracht!

Heeft u een nieuwe baan en twijfelt u of waardeoverdracht voor u een verstandige keuze is?

Laat u dan adviseren door een pensioenadviseur! Via onze website kunt u eenvoudig pensioenadviseurs in Breda met elkaar vergelijken en vrijblijvende offertes aanvragen.

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?